Trader Forex Malaysia
Trader Forex Malaysia Logo

JUAL BELI DALAM FOREX?

419

Assalamualaikum.

JUAL BELI DALAM FOREX TU BENAR-BENAR WUJUD KAH, ATAUPUN IANYA HANYALAH SPEKULASI SEMATA-MATA?

Berniaga matawang online ni sama macam berniaga fizikal yang lain :-

Kalau kita jual US Dollar kat market, siapa yang nak beli? Begitu jugak sebaliknya jika nak beli US Dollar, siapa pula yang nak menjualnya? Setiap kali ada penjual mesti ada pembeli . . . Jual #NasiLemakAnakDara, tentu ada teruna-teruna yang membelinya 🙂

Macam mana pula kita nak tahu tentang berapa ramai jumlah para pembeli dan penjual ini? Bilakah masanya mereka berkumpul ramai dalam market? Berapa banyakkah nilai transaksi dunia dalam satu hari? Seperti yang kita tahu sebelum ni adalah sekitar $5 trillion, dari jumlah ini berapa peratus kah yang benar-benar didagangkan?

Di platform MT4 kita hanya boleh nampak price naik dan turun? Kita tak dapat melihat data-data buyer and seller seperti di DOM. Tools dan platform apakah selain MT4 yang boleh digunakan utk melihat data-data ini?

Kita orang berniaga, kita harus faham secara terperinci segala urusan transaksi perniagaan kita. Barulah nanti kita boleh jawab jika ada orang kataforex ni haram. Kita menjawab tidak hanya berdasarkan fatwa ulamak, tapi kita menjawab berdasarkan proses urusniaga itu sendiri.

Selalu kita mendengar ungkapan : Kita kene faham market, bukan market yang faham kita. Persoalannya macam mana untuk kita boleh faham market? Apakah cukup dengan ilmu teknikal dan fundamental kita boleh faham market? Apakah ada ilmu-ilmu lain selain ilmu teknikal & fundie ini?

Mengapa sesuatu setup itu terkadang valid dan terkadang tak valid? Saya melihat jawapannya ada di Depth Of Market (D.O.M).

Apa yang difahamkan kepada saya bahawa pengetahuan tentang DOM ni adalah perkara asas yang perlu ada pada setiap profesional trader dan ianya telah wujud dari beratus tahun dahulu, hanya di Malaysia ni ianya sesuatu yang baru.

Kena berlajar lagi nampaknye nih. Berlajar dan terus berlajar. Banyak lagi yang saya tak tahu, apa yang orang lain tahu.

Tq Abg Abdullah Fakhri atas percambahan ilmu

====================================================================

TFM www.traderforexmalaysia.com, peneraju portal untuk Trader Forex Malaysia,

Subsidiary NajmuldinExchanger ; Trusted Local Exchanger, pelbagai broker forex Malaysia & Brunei.

Kami menjalankan urusan Jual Beli Neteller, Fasapay dan pelbagai local depo broker dengan mudah pantas dan cekap.

Sila lihat senarai perkhidmatan yang kami tawarkan di sini.

#analisa #tips #panduan #fx #Neteller #Fasapay #LDFBS #LDINSTAFOREX #LDJUSTFOREX #LDFXTM #LDFULLERTON #LDFOG #LDBCR

Anda boleh hubungi ADMIN saya melalui salah satu dari saluran berikut:

          

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Leave A Reply

Your email address will not be published.